MENÜ

Marküteri parke, farklı renklerdeki ahşap kaplamaların kesilip içi içe ya da yan yana yerleştirilerek boya kullanılmadan ağaçların doğal renkleri ile yapılan bir oyma sanatıdır. Marküteri parkede yapılan her eser eşsizdir ve ikincisinin birebir aynı yapılması çok mümkün değildir, çünkü ahşabın içindeki desen tıpkı bir parmak izi gibi her parçada değişiklik gösterir ve aynı deseni bulmak neredeyse imkansızdır.

Bu sanatın geçmişi Eski Mısır’a kadar uzanmaktadır. Kraliçe Kleopatra’nın sarayında bu sanatı yapan ustaların tüm hünerlerini göstererek, eserlerini Kleopatra’ya beğendirmek için birbirleri ile yarıştıkları rivayet edilmektedir.

17. yy’da Fransa’da yaygınlaşan bu sanat özellikle Paris’te Louvre ve Versailles Sarayları’na giren marküteri tablolar ve mobilyalar aracılığıyla bütün Avrupa’da, Anadolu’da ve Arap Yarımadası’nda bilinir olmuştur. Osmanlı’da bizzat Fatih Sultan Mehmed Han tarafından yapılmakta olan marküteri sanatı daha sonra unutulmaya yüz tutmuş ve günümüzde yok denecek kadar azalmıştır.

Son yıllarda popülarite kazanan marküteri parke, görselliği ile şık bir görünüme sahiptir. Marküteri parke ile zeminleriniz bir sanat eserine dönüşür. Sanatı seven insanlar için marküteri eserlere sahip olmak bir ayrıcalıktır.